Design ‘looking like a grain silo’ given go ahead

Latest news from the Suffolk Free Press, suffolkfreepress.co.uk, @sfpsudbury on Twitter

Latest news from the Suffolk Free Press, suffolkfreepress.co.uk, @sfpsudbury on Twitter

0
Have your say

Plans for a detached home and to change the use of a “folly” into living accommodation have been passed by Babergh District Council’s planning committee, despite criticism from residents and Suffolk Preservation Society.

The application for the Cross Maltings Folly in Hadleigh High Street was put in by Mr and Mrs Panton.

Permission was sought for the conversion and renovation of the folly in order to provide link-attached two-storey ancillary accommodation for a new two-storey home proposed within the setting of the building.

Most of the accommodation will be on the ground floor, while at the centre of the new building a tower-type feature is proposed, designed to replicate the form of the folly building.

Hadleigh Town Council had recommended the plans for approval but there was criticism from residents and Suffolk Preservation Society.

The society said a heritage assessment should have been provided by the applicant, adding that it felt it would fail to preserve the setting of the folly.

It also said the proposed materials were at odds with materials used in the vicinity.

Other complaints from the public consultation included concerns over how it would affect privacy for residents in Benton Street and the Maltings, the effect it would have on house valuations and flooding concerns.

One person described the building as looking like a grain silo and another said it looked like Colchester train station ticket office, with accusations that the design was insensitive.

However, the planning committee agreed to give planning permission subject to a number of conditions including the folly remaining as an ancillary to the main property.